Kérdések - válaszok

Műanyag fogkoronák fehérítése?

Kevés reménnyel ugyan, de megkérdezem, hogy egyébként jó és stabil, de megsárgult műanyag fogkoronákat lehet valamilyen módon fehéríteni, leszedés nélkül?

Sajnos nem tudok olyan módszerről, amivel az anyagában megsárgult műanyag koronákat fehéríteni lehetne. A felszíni felrakódásokat el lehet ugyan távolítani, fel lehet polírozni a felszínt, de igazán esztétikus eredményt valószínűleg csak a koronák cseréje fog hozni.

Gyökérkezelés utáni arcduzzanat

Gyökérkezelés után egy hétig volt nyitva a fogam, közben nyomásra érzékeny volt. Pénteken kaptam ideiglenes tömést a fogamba. A fogorvosom tájékoztatott, hogy továbbra is fájhat, illetve bedagadhat. A szombati napon is szükség volt fájdalomcsillapítóra, de duzzanat nem volt. Vasárnapra kissé feldagadt a fog körüli terület. Fájdalmat és feszülést érzek.
Ez normális, ha az előző nap volt bedagadva? A borogatáson kívül mit tehetek még?

Ennél többet nemigen tehet. A szervezete dolgozik a gyulladással szemben. Ha erősen bedagadna, a fájdalomcsillapító nem használ, akár a megbeszélt időpont előtt keresse fel újból fogorvosát. Remélhetőleg egy újabb tisztítást követően már meg fog nyugodni a fog körüli gyulladás.

Porcelán fogak

A napokban kaptam meg a 4 új porcelánfogat, ami színben, méretben eltérő a saját fogaimtól, ami a legjobban zavar, hogy túlságosan elállnak a fogak. Szeretném megtudni, hogy lehetséges-e a porcelán fogak fehérítése és átformálása?

A porcelán műfogakat színben is és formában is tökéletesen hozzá lehet igazítani a saját fogakhoz. Ennek alapvető feltétele, hogy a saját fogait megfelelő mértékben elő lehessen készíteni, kellő mértékben le lehessen csiszolni.
Sajnos a másik feltétel, hogy a műfogak csak laboratóriumban, a végleges beragasztás előtt módosíthatók. Ha a végleges beragasztás megtörtént, a híd eltávolítása nélkül a színen gyakorlatilag nem, de a formán is csak csekély mértékben lehet változtatni.

Dupla sorban nőtt fogak

12 éves gyermekem 1 éve tartó hurutos-véres bélproblémákkal küszködik, okát nem találják. A napokban vettem észre, hogy az alsó fogsornál az egyik fog mögött újabb fog nő és a másik oldal is nagyon gyanús. Nagyon szűk az állkapcsa, a fogai viszont nagyok. Tudtuk, hogy ez valószínűleg így fog történni, de az elmúlt év rengeteg kórházi kivizsgálása, kezelése miatt egyszerűen nem maradt már lehetőség a fogorvosra, fogszabályzóra. Lehet, hogy nagy butaság, de a kérdésem az lenne, lehet esetleg összefüggés a fent említett bélrendszeri probléma és a rendellenesen nőtt fog között?

Válaszát előre is köszönöm!

Kizárt az összefüggés. 12 évesen még a fogváltás zajlik, gyakrabban egy még bennmaradt tejfog mögött előtörő maradó fog, ritkábban valódi torlódás mutat ilyen képet. Akár az iskolafogászati vizsgálat alkalmával is megnyugtató választ kaphat arra a kérdésre, hogy kell-e és mikor további kezeléseket, esetleg fogszabályozást tervezzenek.

Foghúzás, magas vérnyomás

Mi történhet foghúzás közben, ha valakinek magas a vérnyomása és szed vérnyomáscsökkentő gyógyszert?

Ha valakit gyógyszeresen az egészséges értékhatárokhoz igazítottak, akkor az egészséges emberekhez hasonló kockázatok várhatók a foghúzás során is. Célszerű a húzást követő napon kerülni a vérnyomáskiugrást elősegítő tevékenységeket, hogy egy esetleges utóvérzést elkerüljön.

Gyökérkezelt fog szuvasodása

A gyökérkezelt fog egy elhalt fog. Ha szuvasodik pl. a korona alatt, milyen tünetei vannak? Az ínyben vagy a környező fogakban érzem a fájdalmat?

A gyökérkezelés együtt jár a fog érzőidegeinek elvesztésével. Fájdalmat a környezet gyulladásos folyamatai tudnak kiváltani.

Korona alatti szuvasodás akkor okoz panaszokat, ha a nem kellően tömör gyökértömés mellett, vagy a gyökértömés kioldódásával párhuzamosan baktériumokkal fertőződik a gyökércsúcs környezete, illetve, ha a szuvasodás környezetében ínygyulladás alakul ki.

Kialakulhat akkor is heveny gyulladás, ha a gyökértömés nem töltötte ki minden zegét-zugát a gyökércsatornának, és vagy a bennrekedt, vagy az utólag betelepült bakteriális fertőzés áttöri az immunvédekezést. Ebben az esetben a fog nem feltétlen szuvasodik, lehet teljesen korrekt a korona és környezete. A felsoroltakon túl a gyökérkezelt fogától függetlenül is jelentkezhet fogfájdalomnak tűnő panasz a környező területekből, vagy oda kisugárzóan. Érdemes szakemberre bíznia az ok kiderítését.

Képalkotó eljárás

Melyik hatékonyabb A röntgen, vagy a Cone-Beam CT az informatívabb, jobb eszköz a fog kívülről nem látható részeinek vizsgálatára? Ultrahangos vizsgálat létezik erre (ha igen mennyire hatékony, akár az előzőekhez képest)? Lehetséges olyan, hogy a foggyökér egy arcüregi fertőzéstől megbetegszik (ha átér a gyökér az üregbe), és panaszt okoz, ugyanakkor a felszínen minden rendben látszik?

Ultrahang nem alkalmas vizsgáló eljárás. A röntgenfelvétel és a CT – ami szintén röntgensugarakat használ a képalkotáshoz – hatol át úgy a kemény szöveteken, hogy megfelelő részletgazdag képet eredményezzen.

Az Ön kérdésében felvetett röntgenfelvétel kétféle lehet: A hagyományos kisfelvétel, a besugárzás irányába eső képleteket egymásra vetítve ad egy összegzést, a film és a röntgencső közötti területről. Az analóg OP felvétel úgy fókuszál, hogy csak egy, a beállításnak megfelelő szélesebb réteg összegzett képe legyen éles a filmen, a többi terület elmosódottsága mellett.

A CT felvétel viszont, a több irányból készült képek számítógépes feldolgozását követően, a vizsgált tér nagyjából tetszőleges pontjának sűrűségét ismeri, és megfelelő programmal a feketeségét, jobban mondva szürkeségét meg tudja jeleníteni. Képes a vizsgált területet a monitoron a tér 3 síkjának megfelelően szeletenként, vagy bizonyos részeket „térben” ábrázolni. Diagnosztikai célra, általában a hagyományos felvételek megfelelő információt nyújtanak, (igaz a digitális OP lényegesen kontrasztosabb, és élesebb képet ad), de abban az esetben, ha egy elváltozás olyan helyen van, hogy a hagyományos röntgenfelvétel sugárirányához viszonyítva valami egyéb képlet rávetül, vagy eltakarja, nagyon nehéz, esetleg lehetetlen meglátni. Implantációt megelőzően, ahol a csontok vastagságát is figyelembe kell venni, vagy arcüregben ahol a nyálkahártya megvastagodása (amit a csont egyes területeken eltakar) lehet kórjelző, egyértelműbb a CT felvétel.

Arcüregi fertőzés nem szokott fogra átterjedni, inkább fordítva fordul elő. Felső hatosok környéke lehet érzékeny fertőződés nélkül is, mert ott, az arcüreg legmélyebb pontján, a gyökerek közel lehetnek, esetleg belenyúlhatnak az arcüregbe.

Reggel, ébredés után száradt vér az ínyen

Régóta fennálló problémám, hogy reggelente, amikor felébredek, száradt vér van az elülső felső metszőfogaim között az íny peremén. Máshol nem szokott lenni, és napközben sem, fogmosás, evés, fogselyem miatt sem szokott vérezni soha.Nemrég voltam fogorvosnál, a fogkövet leszedettem és a fogorvos sem látta komoly gyulladás nyomát, ő az éjjeli szájszárazságra tippelt. A látszólag teljesen egészséges íny mitől vérezhet be reggelre? Mert tény, hogy éjjel általában szájlégzésem van, ez iránt tenni is kívánok majd, de lehet ez az ok?

Leírása alapján csak tippelni tudok én is. Annál inkább, mert nem látom a helyzetet. Spontán vérzés meglehetősen életszerűtlen. Valamilyen mechanikai hatás kell, érje a nyálkahártyát ahhoz, hogy vérezni kezdjen. A felső fogak külső ínyszéle evéskor, harapáskor könnyen sérülhet, de egyébként elég védett helyen van. Mivel a száraz nyálkahártya könnyen felreped, a tapasztalt véres terület környezetéből – tippem szerint – inkább az ajakból eredően kerülhet vér az ínyére. Előfordulhatna, hogy a felső fogak mögötti ínybe tud beleharapni, ha olyan mélyharapása van, de ekkor együttesen ínygyulladásnak is jelen kéne lennie, ami fogápolás közben is vérzést okozna.

Fokozott nyáltermelés

Fogaim egészségesek, azonban 1 hónapja fokozott, (éjszakánként állandósult) nyálelválasztással, túlzott nyáltermeléssel küszködök. Az állandó nyelési inger, hogy a számban összegyűlt nyálat ürítsem (lenyeljem) rontja az életminőségemet, hiszen nem tudok elaludni tőle. A tünet hátterében szerintem organikus okok állhatnak, fogam és ínyem egészséges, ezért nem tudják megmondani, mi okozhatja. A tünet minden bizonnyal nem pszichoszomatikus, megvizsgáltam, megvizsgáltuk szakemberekkel. Egészséges fizikumú vagyok és étrendem is megfelelő, semmi más egyéb panaszom nincs, csak ez az állandó kínzó nyáltermelés.

Javaslom, keresse fel a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikáját. Ha szájüregi szervi elváltozás áll a panaszai hátterében, legnagyobb eséllyel ott találnak megoldást a problémájára.

Állkapocsciszta kezelése

2012. augusztusában kezdték kezelni (5 fog kihúzása után) a cisztámat, balzsamos csíkkal. Decemberben kaptam meg a részleges protézist kis csővel egybeépítve (kb. 4 cm). Most már márciust írunk és még csak 0,5 mm-rt rövidült az üreg. Kezelésképpen csak Listerin szájvizet használhatok állítólag. 9 kg-ot fogytam idáig, a fogsorom ragasztóval sem stabil, a szivárgó ciszta nedve annyira savas, hogy estére ég az egész szájüregem, a szaga sem kellemes. A kezelés elején 1 évet saccoltak a gyógyulásra, de nagyon elvesztettem a hitemet ebben.

Megfelelő a kezelésem? Nem lehetne rásegíteni a gyógyulásra?

A fél milliméter valóban észrevehetetlen változás, a fél centiméter azonban már jelentene valamit. Nyilván tudja, hogy a ciszta növekedését az okozza, hogy benne, a környezeténél magasabb a nyomás, ami a körülvevő csont felszívódását okozza. A ciszta nyitva tartása, a drenálás, a nyomást hivatott kiegyenlíteni, de ez nem okoz fokozott csontképződést. A csont regeneráció ebben a formában lehet nagyon lassú folyamat. Azt javasolnám, hogy a fogsor stabilizálása érdekében keresse fel újból fogorvosát. Egy részleges fogsort nagy valószínűséggel időről-időre használhatóvá lehet tenni akkor is, ha folyamatosan változik a környezete. Stabilabb fogsorral, nagyobb türelemmel tudná kivárni a ciszta megfelelő zsugorodásához szükséges időt.

Mozgó fogak

A Candida fertőzésnek van köze a fogak romlásához, fogínysorvadáshoz?

A Candida fertőzés a fogszuvasodással semmilyen kapcsolatban nincs, fogínysorvadásban leromlott állapotú beteg embereknél a meglévő bakteriális fertőzést súlyosbíthatja.

Fogínysorvadás

Ínyprobléma? A fogaimmal azt hiszem semmi baj nincs, de olyan, mintha az ínyem húzódna le a fogaimról.

Mi ez, mitől lehet, megállítható vagy visszafordítható? Az ínyem fogmosásnál ameddig vissza tudok emlékezni mindig vérzett, bármilyen fogkefét használtam. Fogkőeltávolítás után sem javult soha.

Feltétlen és mielőbb forduljon szakorvoshoz! Az ínyvisszahúzódás visszafordítása jelenleg nagyon költséges gyógyszeres, és sebészi beavatkozások összességét igényli. Ezzel szemben megfelelő szájhigiénével a még meglévő állapotot otthon, saját maga is meg tudja őrizni. Minél előbb el kell sajátítania a szükséges fogtisztítási trükköket. Az esetleg többszöri professzionális tisztítás mellett alapvetően a különböző otthoni fogtisztító eszközöket kell jól alkalmaznia. Szükség esetén, akár baktériumtenyésztéssel kiválasztott, célzott antibiotikum kúrával, és a visszafertőződés megakadályozásával az a célunk, hogy mielőbb és mindenképp vérzésmentes állapotot sikerüljön elérni. A gyulladt, vérző íny amellett, hogy folyamatos fogágy-pusztulást okoz, a megnyílt ereken keresztül, a száj baktériumai által, folyamatos fertőzést jelentenek az érrendszerben, ami az újabb kutatások szerint nagymértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.